Ik geef het toe, ik heb een Pietje. Meer nog, ik durf zelfs te wedden dat jij er ook een hebt. Maar het is ok, je hoeft je nergens voor te schamen.

Er zijn grote Pietjes en kleine Pietjes, dikke Pietjes en dunne Pietjes, exemplaren met meer of minder haar. Je vindt ze in alle soorten, maten en vormen. Voor elk wat wils!

Velen geven hun Pietje een naam. Mijn Pietje heet dus doodgewoon Pietje, dat van mijn collega bijvoorbeeld Nico, maar je kan gerust ook wat exotischer gaan. King Henry III ofzo, ik zeg maar iets.

Je raadt het al, het gaat hier niet over dàt soort pietjes. But hey, het leven is zoveel leuker met een dirty mind. Ik kan erover meespreken.

Een Pietje dus. It’s a work thing. Een Pietje is die ene collega waarvan je denkt “die zou het geen twee keer moeten vragen”. Een soort van prachtige decoratie in je werkomgeving, die je baas daar gewoon gratis en voor niks heeft neergeplant.

De aanwezigheid van een Pietje is van onschatbare waarde voor je mood op het werk. Als je Pietje passeert, verschijnt er spontaan een glimlach op je gezicht. En happy workers zijn belangrijk, toch?

Of het de productiviteit bevordert is een andere zaak. Dat hangt wat van je zelfcontrole af. Zorg in ieder geval voor genoeg hydratatie want je verliest wel wat vocht door al dat gekwijl. Oogdruppels zijn ook geen overbodige luxe, na een hele dag staren kunnen je ogen flink droog aanvoelen.

Geniet dus met volle teugen van je Pietje. Er is maar 1 regel die je moet respecteren: kijken mag, aankomen niet. Helaas.