Ja, je leest het goed. Sporten is ongezond. Dus waarom zou je het dan doen?

1. Sporten is vermoeiend

“Sporten… ik word daar zo moe van”, zou Kabouter Lui zeggen. En hij heeft gelijk. Trainen put je fysiek én mentaal uit. Het is afzien en je verbruikt al je energie. En wat krijg je in ruil? Een zweterig en plakkerig lijf met stramme en stijve spieren. Dankjewel sport. 

2. Sporten is vies

Want je gaat zweten wanneer je traint of sport. Dat is een manier om je lichaam af te koelen, maar niet echt aangenaam voor je omstanders. Vers zweet stinkt niet. Maar als je je niet hebt gedoucht en het zweet zich opstapelt, begint het te ruiken. Of zeg maar gerust stinken. 

Wanneer je dan voorbij loopt, laat je een walm van indringende zweetgeur achter. Jij hebt er geen last van, maar je omstanders wel. En wil je dat je medemens écht aandoen? Het is al erg genoeg dat je zweet wanneer het kwik boven de 30 °C stijgt.

O, en nog iets. Zweet blijft overal aan plakken. Bijgevolg: fitnesstoestellen plakken door het zweet van tientallen voorgangers. Vertrouw jij er echt op dat de persoon voor je het toestel heeft afgekuist na zijn of haar sportsessie? 

3. Sporten doet pijn

Overbelaste spieren of krampen in je kuiten zijn geen pretje. Dus waarom zou je dan het risico lopen dat je ganse lijf pijn doet en je geen stap meer kan verzetten zonder een pijnscheut?

Negeer je de overbelasting en pijn? Het kan nog erger! Je pijn kan leiden tot een echte sportblessure en zelfs een operatie. Wil je dat je lijf, je portemonnee en jezelf aandoen? Of zelfs gewoon dat risico lopen? Dacht het niet.

4. Sporten is gewoon slecht voor je lichaam

Nee, dit hebben we niet zelf verzonnen. Kijk maar naar de topsporters. Voetballers met kapotte knieën, wielrenners die in hun slaap een hartaanval krijgen en triatleten die in elkaar zakken tijdens een training. Dit alles zou vermeden kunnen worden…

Gewoon niet sporten, want het maakt je lichaam kapot. Af en toe wat bewegen is natuurlijk wel oké en gezond. Wees dus lief voor je lichaam, je krijgt er maar één! Of bestaat een full body transplantatie ondertussen al?

5. Van sporten ga je dood

Wanneer je te intensief sport, maak je je lichaam helemaal kapot. Veel mensen hebben kleine hartproblemen die tijdens routineonderzoeken niet worden opgemerkt.

Deze personen worden vervolgens compleet opgehitst door anderen om ook een marathon te lopen of de Mont Ventoux te beklimmen. Terwijl hun hart deze inspanning helemaal niet aankan. Het gevolg? Ze storten in, krijgen een hartaanval… Error 404. Vraag jezelf eens af, wil je zo aan je einde komen?

6. Sporten werkt verslavend 

Heel vaak sporten en intensief trainen werkt verslaving in de hand. Tijdens het sporten komt de stof dopamine vrij, waardoor je je heel goed voelt en gestimuleerd wordt om verder te gaan. Ga je wat te ver? Dan komt er endorfine vrij waardoor je geen pijn voelt en je helemaal euforisch bent. En daarna wil je natuurlijk altijd meer, want dat is nu eenmaal hoe een verslaving werkt.

Bescherm jezelf tegen deze verslaving, want er zijn al genoeg andere verleidingen in de wereld (alcohol, drugs, seks,…). Begin er gewoon niet aan. Dan kan je er ook niet verslaafd aan geraken.

7. Sporten werkt ziektes in de hand

Akkoord, af en toe bewegen is goed voor je immuunsysteem. Maar intensief sporten en trainen is heel belastend voor je lichaam. Na elke sportsessie hebben je spieren en je lichaam tijd nodig om te recuperen.

Gun je jezelf en je spieren dat niet? Dan moet je de gevolgen maar dragen en krijg je gegarandeerd de buikgriep wanneer deze nog eens de ronde doet. Dagenlang op de pot zitten? Driewerf hoera, wat een prestatie van je lijf!

8. Sporten zorgt voor onrealiseerbare doelen

Op social media verschijnen meer en meer posts van mensen die een marathon in New York of in de Sahara lopen. Of onmogelijke yogaposities door je strot duwen. Alles wordt heel mooi voorgesteld, maar in werkelijkheid is dit allemaal een aanslag op je lichaam. 

Ons lijf is hiervoor niet gemaakt. Waar het wel voor gemaakt is? Om gezellig met vrienden een aperitief te drinken op het terras van je stamcafé, want wij zijn sociale ‘dieren’.

9. En tot slot, je ademt allerlei viezigheid in

Wanneer je in open lucht sport, zoals lopen of fietsen, adem je alle vieze stoffen in de lucht in. Omdat je door de inspanning naar meer adem moet happen, krijg je dus nóg meer luchtvervuiling binnen. Fantastisch voor je longen en uithouding.

Denk je nu: ‘ik ga alleen maar in bossen ver weg van auto’s sporten?’ Wanneer je een pollenallergie hebt, is dat ook geen goed idee. Om nog maar te zwijgen van de bospoepers en andere wilde dieren en vies ongedierte je kan tegenkomen op je weg.

Tot zover onze redenen waarom sporten ongezond is. Dus waarom zou je het nog doen? Er zijn zoveel andere, leukere dingen die je intussen kan doen! Dingen die bovendien niet belastend zijn voor je lichaam en je geen onnodige pijn bezorgen. 

Een terrasje doen, Netflix kijken of gewoon languit in de zetel chillen? Ja, dat is precies wat we gaan doen.

P.S. Is de enige reden om te sporten je lijn? Je wil fit blijven en graag wat kilootjes kwijtraken onderweg? Probeer dan eens ons slappe lach dieet, een harde training voor je buikspieren!