Vroeger werd er van mannen verwacht dat ze zich als echte gentlemen gedroegen ten opzichte van vrouwen. Daar lijkt vandaag nog maar weinig van over te schieten. Of toch?

Ik was onlangs compleet verbaasd toen een date voorstelde om na afloop mee te lopen tot aan mijn auto. Ik had die weg al honderden keren alleen afgelegd, het zou me nu ook wel lukken. Maar hij stond erop, omdat het zo hoort. En dat deed me nadenken.

Want wat doe je ermee? Ok, vrouwen werden lang als minderwaardig beschouwd. Maar na jarenlang strijden voor gelijke rechten, kunnen we zeggen dat vrouwen vandaag zowat dezelfde mogelijkheden hebben als mannen. En terecht! Tegelijk voelt het stiekem wel fijn om speciaal behandeld te worden door mannen. Is dat niet een beetje hypocriet?

Hieronder een aantal dilemma’s ter illustratie!

  1. De classic. Wie betaalt de rekening op restaurant of café? Ga je ervan uit dat hij dat doet volgens de traditie of wil je bewijzen dat je zelf ook genoeg verdient? Misschien zelfs meer dan de man in kwestie, allemaal mogelijk vandaag de dag.

via GIPHY

2. Nog een typisch kenmerk van een gentleman: de deur openhouden voor een vrouw. Hoe reageer je? Bedank je hem vriendelijk voor het gebaar of ben je beledigd omdat je echt wel de kracht hebt om die deur zelf te openen?

via GIPHY

3. Wat doe je als hij voorstelt om mee te lopen naar je auto of je thuis af te zetten? Vind je dat je geen begeleider nodig hebt of is het net charmant dat hij erom geeft dat je veilig thuis geraakt?

via GIPHY

4. Iets waar veel mannen op staan: zij slapen aan de kant van het bed het dichtst bij de deur. Want er zal maar eens een inbreker langskomen. Laat je hen hun mannelijkheid bewijzen, ook al betekent dat dat je geen vaste kant hebt omdat de deur nu ook eenmaal geen vaste plaats heeft en je dus afhankelijk van waar je slaapt telkens van kant moet wisselen?

via GIPHY

5. In hetzelfde genre: als je op straat loopt, loopt hij altijd het dichtst bij de auto’s want dan kan hij de klap voor je opvangen als er iets zou gebeuren. Lief of overdreven?

via GIPHY

6. Hij geeft je zijn trui als je het koud hebt. Het ultieme gebaar van zelfopoffering, toch?

via GIPHY

Laten we er niet te veel bij nadenken en gewoon van de aandacht genieten. Het maakt je geen minder sterke vrouw. Het doel van dit soort gebaren is tenslotte om iets liefs te doen, niet om je als vrouw minderwaardig te doen voelen. Het is leuk om met respect behandeld te worden en daar is niets mis mee. We zouden beter met z’n allen – niet enkel mannen ten opzichte van vrouwen – een beetje vriendelijker voor elkaar zijn.

Net omdat het eerder zeldzaam geworden is, valt het zo op als er dan nog eens eentje is die het wel doet. Dus als je zo’n exemplaar te pakken hebt, koester het. Er zijn al genoeg assholes in deze wereld.

Conclusie: gentlemen en strong independent women kunnen gerust in harmonie met elkaar leven.

En jullie, zijn jullie fan van de traditionele, romantische aanpak?