Leven met een peuter in huis? Dan weet je dat dat niet altijd makkelijk is. En dan zullen de volgende 11 situaties jou meer dan bekend in de oren klinken. De kans is immers heel groot dat jouw peuter dit ook doet.

1. Je moet je eten altijd delen

Er zitten elke maaltijd 2 kleine peuterhandjes in je bord te roeren. Je eten vliegt alle kanten op en wanneer je peuter klaar is met klooien, mag jij de rest opeten. Smakelijk. Of er schiet niets meer van over en je moet honger lijden.

2. Nooit meer op je gemak (en alleen) naar de wc

Herkenbaar voor elke mama (en papa?). Vanaf je baby kan kruipen, zit je nooit meer op je gemak op de wc. Hij of zij komt je zo snel mogelijk achterna en huilt daarna door merg en been aan de andere kant van de wc deur. Tot je de deur opendoet en je je peuter binnenlaat. Dan is het een toiletpapierfeest.

3. Alles duurt 10x langer

De was ophangen of plooien, stofzuigen, koken of de vaatwasser legen… Alles duurt véél langer dan gewoonlijk omdat je peuter koste wat het kost wil helpen. Niets gaat nog vooruit, maar je leert wel om veel geduld te hebben. Gebroken borden en glazen moet je erbij nemen. En ook je bestek ligt nooit meer waar het eigenlijk hoort.

4. Bumba in the house

Het is onvermijdelijk. Vroeg of laat wordt Bumba het beste vriendje van je peuter. Je mag nog zo je best doen om Bumba uit het huis te houden, het zal sowieso gebeuren. Ook mijn peuter is ondertussen bezweken aan het Bumba virus. En als het Bumba niet is, dan is het een andere vreselijke knuffel.

5. Ik ben (bijna) 2 en ik zeg alleen nog maar nee

Het meest gebruikte woordje tegenwoordig? Nee. Door mezelf én door mijn peuter. Hij is bijna 2 jaar oud en het tegenstribbelen begint te komen. En de stoute moves horen daarbij. Help! 

6. Constant mama geroep

Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. En soms ook ‘s nachts. ‘Mama’ is hoogstwaarschijnlijk het eerste woordje dat jouw kindje zegt, en die eerste keer is cruciaal. Want het stopt daarna niet meer. Mama, mama, mama tot vervelens toe. En traantjes wanneer mama niet binnen de 3 seconden antwoordt of er niet is.

7. Ze stoppen niet met praten

Eenmaal je peuter zijn of haar eerste woordjes leert, stopt het niet meer. Ze praten en praten en praten. Zonder einde. Vaak wijden ze minutenlang uit over iets en dan stopt het gewoon. Geen einde of clou van het verhaal. Dat was het. Als je geluk hebt, wordt het later wel verdergezet. Of hetzelfde verhaal begint gewoon weer opnieuw.

8. Je hebt nooit meer gedaan met poetsen

Vettige handjes… overal! Het resultaat? Jij hebt nooit meer gedaan met poetsen. Net je ramen gelapt? Je peuter vindt er niets leukers op om aan het raam te likken, vervolgens ‘oei’ te zeggen en te wijzen naar de natte plek die hij of zij net heeft achtergelaten. 

Nog een voorbeeld? Je hebt net al het speelgoed opgeruimd… En je peuter giet de dozen achter je rug gewoon weer uit. En als hij of zij boos is (en peuters zijn dat vaak), dan kegelen ze hun fles melk keihard op de grond zodat de fles openspat in de zetel of op het tapijt en alles plakt en stinkt naar zure melk. Een peuter in huis is hard werken.

9. 1000x dezelfde aflevering kijken

Peuters vinden het niet erg om 1000 keer dezelfde aflevering van een serie te bekijken. Ook oudere kinderen doen dat nog, maar de kwaliteit van de films en series ligt hoger. Het stoort dus minder. Maar 1000x dezelfde aflevering van Bumba, Bob de bouwer, Musti of Woezel & Pip kijken gaat er bij mij niet in. 1x is al meer dan genoeg.

10. Oneindig veel peuterkoeken

Fan van Vitabis, Betterfood, Bambix, Plopkoeken en andere peuterkoeken? Goed nieuws, wanneer je zelf een peuter in huis hebt, heb je een goed excuus om die koeken te kopen en zelf op te eten (wanneer je peuter slaapt, want anders moet je weer delen).

11. Je wordt gestraft als je 1x uitgaat

Peuters hebben een vast stramien of ritme nodig. Haal je ze één keer uit dat ritme omdat jij bijvoorbeeld eens wil uitgaan en de peuter op logement moet? Dan zal je daar tot een week lang de gevolgen van dragen. De peuter is lastig en wil niet slapen, of hij/zij hangt constant aan je been en laat je nooit meer los.

Leven met een peuter is dus niet makkelijk, maar het is een fase. Het gaat voorbij. En dan is jouw kleine uk een kleuter, met alle bijhorende kleuterfratsen. Maar dat is voor een andere blog :-).