Koffie is gezond. Koffie is niet gezond. Het is goed voor dit of slecht voor dat. Voor mij maakt het niet uit. Koffie is lekker en houdt me op de been! Coffee is life! Vandaar: een ode aan koffie, het zwarte goud!

1. A coffee a day keeps the doctor away

Of dat maak ik mezelf toch wijs. Ik drink heel veel koffie. Dagelijks meerdere tassen en ik ben zelden ziek.

Dus, drink koffie en stel dat doktersbezoek maar uit!

2. Het ultieme tijdverdrijf

Een beetje moe? Een zwak momentje? Of je verveelt je gewoon? It’s coffee o’clock! Drink een kop koffie en alles is onmiddellijk beter! Weg vermoeidheid! Weg verveling! Hallo energie!

3. Koffie drinken is sociaal

Op het werk gezellig keuvelen aan de koffiemachine. Wachtend tot je kopje klaar is en daarna nog een praatje maken boven het dampend, heerlijk geurende zwarte goud? Af en toe eens nippen? Ik zeg volmondig ja!

Het heet niet voor niets koffieklets, toch?

Maar o wee als iemand geen nieuwe kan koffie zet! Eén van onze grootste ergernissen op het werk.

4. Ode aan koffie zónder melk en suiker

Om ten volle te genieten – echt voor de volle 100 % – drink je je koffie zwart. Gewoon zwart. Geen suiker (da’s toch ongezond) en geen melk (da’s voor baby’s). Tenzij in cappuccino’s en latte’s als heerlijk melkschuim. Dan is melk wel oké. En dan is dat schuim puur genieten!

5. Koffie is gewoon lekker!

Koffie is gewoon een mega lekker drankje en een onmisbaar onderdeel van heel wat andere lekkere drankjes! Denk maar aan ijskoffie, cocktails met koffie, Irish coffee en zelfs bier met koffie.

Er bestaat een koffievariant voor iedereen! Er zijn zoveel soorten koffies en soorten bonen dat er zeker wel een koffie voor jou tussenzit. Een cappuccino, americano, ristretto, flat white of chocomelk met koffiesmaak? Wat kies jij?

6. Koffie is mijn bakje troost

Koffie is er altijd. Elke minuut van de dag. Onderweg in een koffiebar of café, in mijn thermos in de auto, op het werk en thuis.

Koffie is mijn steun en toeverlaat in moeilijke tijden. En zware dag of lastige periode wordt instant beter met een heerlijke koffie. Koffie is genieten van elk slokje en stress verdwijnt als sneeuw voor de zon!

7. Koffie is me time

Iedereen heeft het wel eens nodig. Een momentje voor zichzelf. Voor mij is dat bijvoorbeeld net na het eten wanneer mijn zoontje slaapt. Hup, de zetel in en genieten van een kopje koffie. Even stilte en gewoon luieren. Op mijn gemak. Za-lig!

8. Koffie werkt op je darmen

Zit alles een beetje vast in je buik? Complete opstopping en file zoals dat dagelijkse kost is op de Antwerpse Ring? Uren op het toilet maar het komt niet? Wees maar zeker dat koffie je een handje helpt! Geen laxeermiddelen nodig!

Tenzij je immuun bent natuurlijk. Dan heb je pech.

9. Koffie is kunst

Of heb je nog nooit gehoord van latte art? Nee? Een gat in je cultuur! Dat zijn cappuccino’s en latte’s met de mooiste figuren in het melkschuim! Het ziet er mooi uit en het is nog lekker ook. Win-win!

Maar ook de smaak van je kopje koffie is pure kunst! Het resultaat van vakmanschap. Het begint al bij de soort bonen, het drogen en branden van die bonen en hoe fijn ze vermalen worden. En ook belangrijk: vers gemalen koffie is nóg lekkerder.

Happy morning!

Last van een beetje ochtendhumeur? Je hebt gewoon nog geen koffie gedronken! Voilà, probleem opgelost!

Opmerking: het is mogelijk dat je meerdere kopjes koffie nodig hebt. Wij zijn niet verantwoordelijk voor gedragsveranderingen en je ontslag omdat je veel naar de wc moet.

11. Het houdt je wakker

En het helpt je ook om de werkdag te overleven. De cafeïne in koffie werkt oppeppend, waardoor je je minder moe voelt. Zo is het dipje in de namiddag ook meteen opgelost.

Geen pro in koffie drinken? Vermijd dan koffie na 16u. Tenzij je nooit meer wil slapen natuurlijk.

12. Desserts worden nóg lekkerder

Vergeet chocolade of vanille, koffie is het geheim ingrediënt!

Geef toe, tiramisu is tiramisu niet zonder de in koffie gedoopte Boudoir koekjes. Die heerlijke koffiesmaak hoort er gewoon bij. Of koffiecake, vanille-ijs met een scheutje koffie, rijstpap, pudding met chocolade en koffie,… Eindeloos veel mogelijkheden en eindeloos veel proefplezier! Doei dieet!

Trouwens, op zoek naar een dieet dat wel werkt? Ontdek het Seamen dieet! Getest én goedgekeurd!

En met de desserts sluit ik deze ode aan koffie af. Net zoals bij een etentje op restaurant!